Mentaal fit zwanger worden en zijn

Je wilt graag zwanger worden. Helaas gaat dit bij jou niet zomaar. Mogelijk ben je al in een medisch traject. Of wil je dat nog even uitstellen. In ieder geval wil je jouw kansen op een zwangerschap zelf vergroten. Je wilt weten hoe je dit kunt beïnvloeden. Of je bent zwanger en het loopt niet zoals je wilt. Je merkt dat je last hebt van stress en wilt weten hoe je hiermee om kunt gaan. Nu vormt stress een grote impact op zwanger zijn en worden. Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat je onder stress minder snel zwanger wordt. En dat bij zwangerschap jouw stress effect heeft op je kindje. En eigenlijk is dat best logisch: een stressvolle omgeving is niet de ideale voedingsbodem voor een kind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat er precies gebeurt in je lijf? Adrenaline en cortisol zijn stresshormonen die zorgen voor een vlucht of vecht reactie bij bedreigende situaties. Bij chronische stress worden deze hormonen continu aangemaakt. En deze stresshormonen putten op lange termijn belangrijke bouwstenen voor de zwangerschap in je lijf uit (zoals de bijnieren, schildklier en mineraal reserves). Zie ook p. 13 van het boek InNESTeling van Rika Luka

Nu heeft iedereen weleens stress. En dat hoort bij het leven. Chronische stress is niet gezond. Maar waarom wij als mens chronische stress hebben? Ik wil hier graag een paralel trekken naar dieren: Als je kijkt naar de natuur, bij dieren, komt er ook stress voor. Alleen zijn dieren er veel beter in dan wij mensen om hun stress kwijt te raken. Zij volgen de impulsen van hun lichaam die nodig zijn om de stress kwijt te raken, bijvoorbeeld door eerst hevig te gaan trillen, de stress van zichzelf af te schudden en vervolgens te ontspannen. Dieren leven in het moment. Ze denken niet aan wat er gisteren is gebeurd. Hierdoor hebben zij ook geen gedachtes aan bepaalde momenten die stress kunnen oproepen. Mensen kunnen dit wel. De gedachte alleen al kan heftige emoties en onbewust stress oproepen.

Ontspanning is het sleutelwoord als het gaat om het verminderen van stress en het vergroten van jouw kansen op een zwangerschap. In samenwerking met Studio Vandaan verzorg ik een onderdeel van de cursus Fertiliteitsyoga. In deze cursus leer je wat voor impact voeding heeft op je lijf, leer je hoe je met ontspanningsoefeningen chronische stress kunt verminderen. Mijn aandeel hierin is dat ik het onderdeel mentale stress verzorg. Je leert welke elementen in jouw leven stress verhogend zijn en waar je mogelijk chronische stress van kunt hebben. En vervolgens krijg je handvatten hoe hier mee om te gaan en hoe je meer in het hier en nu kan leven.

Mogelijk stress verhogende elementen:

Wat je met je meedraagt

  • Ervaringen, onverwerkt verlies en mogelijk zelfs trauma’s
  • Familie historie (zwangerschappen en geboortes)

Wat nu speelt

  • Balans in werk & privé
  • Relatie met je partner
  • Beperkende overtuigingen en patronen

Hoe je de toekomst ziet

  • Hoe jij jezelf ziet in de toekomst
  • Waar jij je identiteit op baseert
  • De kinderwens en hoeveel druk daarop staat

Het doel is dat je bewust wordt van jouw stress verhogende patronen, kunt aanvaarden wat is en het zwanger worden kunt benaderen vanuit een gezonde kinderwens. Nu kan het zijn dat hiermee iets wordt aangeraakt wat je verder wilt onderzoeken of verdere psychologische begeleiding bij wilt. Je bent altijd welkom om hierover verder te praten.

Werkwijze en tarieven In een eerste gesprek bespreken wij jouw behoeftes, waar je tegenaan loopt en wat je verlangens zijn. We formuleren samen jouw doel. Ik vind het belangrijk om te werken vanuit een doel, zodat het ook duidelijk is wanneer je weer zelf verder kunt.

Een sessie bij mij kost €95 voor een uur. Dit is inclusief BTW. Mocht je ZZP’er of ondernemer zijn dan kunnen we mogelijk de factuur op naam van jouw bedrijf zetten. In dat geval is het bedrag excl. btw. Dit omdat je de kosten kunt aftrekken voor de Belastingdienst. De sessies vinden plaats in Utrecht.

Ik word helaas niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Dit omdat ik basispsycholoog ben. Wel ben ik aangesloten bij het NIP, de beroepsvereniging voor Psychologen. Ik werk volgens hun beroepscode. Het professioneel uitvoeren van mijn werk vind ik erg belangrijk. Nu kan het zijn ik merk dat jij meer gebaat bent bij gespecialiseerde zorg. In dat geval zal ik dat met jou bespreken en kunnen we kijken welke zorg jou het beste verder kan helpen.